Artikelen en whitepapers voor functioneel beheerders over functioneel beheer

Salaris van een functioneel beheerder


Wij krijgen regelmatig vragen over het salarisniveau van functioneel beheerders. In dit artikel willen we de gemiddelden per niveau en branche grofweg weergeven. Let wel, dit zijn indicaties op basis van onze eigen praktijkervaring. Het is geen lijstje waar enig recht aan te ontlenen valt. Belangrijk is tevens om aan te geven is dat we hier alleen ingaan op de functioneel beheerders, niet op de informatiemanagers en CIO's die meer op tactisch en strategisch niveau opereren.

We onderscheiden voor het gemak 3 niveau's:

Junior Functioneel Beheerder

Salaris-functioneel-beheerderEen junior functioneel beheerder heeft maximaal 3 jaar werkervaring (staat dus los van leeftijd!). Een junior functioneel beheerder zit op MBO of MBO+ niveau. De junior functioneel beheerder is een goede gesprekspartner voor eindgebruikers. De activiteiten van de junior functioneel beheerder zitten met name in de BiSL processen Gebruikersondersteuning, Transitie en Beheer Bedrijfsinformatie. Voor een junior functioneel beheerder zijn met name de softskills goede communicatieve vaardigheden, een sterk analytisch vermogen, willen helpen, kunnen opmerken en kunnen functioneren onder spanning van belang.

Ben je junior functioneel beheerder en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Klik dan op onderstaande knop:

Schrijf je in als junior functioneel beheerder

Medior Functioneel Beheerder

Een medior functioneel beheerder heeft tussen de 3 en 6 jaar werkervaring. Hij heeft zijn niveau middels certificaten (bijv. BiSL) of opleiding (bijv. Bedrijfskundige Informatica) op HBO niveau weten te krijgen. De medior functioneel beheerder is een goede gesprekspartner voor eindgebruikers en afdelingsmanagers. De activiteiten van de medior functioneel beheerder zitten met name in de BiSL processen Operationele ICT Aansturing, Wijzigingenbeheer, Toetsen en Testen, Voorbereiden Transitie en Specificeren. Voor een medior functioneel beheerder zijn met name de softskills sterke organisatiesensitiviteit, goede communicatieve vaardigheden, initiatief durven nemen, netwerken, flexibel reageren, kunnen opmerken en kunnen functioneren onder spanning van belang.

Ben je medior functioneel beheerder en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Klik dan op onderstaande knop:

Schrijf je in als medior functioneel beheerder

Senior Functioneel Beheerder

Een senior functioneel beheerder heeft meer dan 6 jaar werkervaring. Hij heeft zijn niveau middels uitgebreide werkervaring, certificaten (BiSL, Prince II, TMap) en opleiding (bijv. Bedrijfskundige Informatica) op HBO+/WO niveau weten te krijgen. De senior functioneel beheerder is een goede gesprekspartner voor afdelingsmanagers en het management van de organisatie. De activiteiten van de senior functioneel beheerder zitten met name in de BiSL processen Wijzigingenbeheer, Toetsen en Testen, Niet Geautomatiseerde IV, Specificeren, Behoeftemanagement en Contractmanagement. De senior functioneel beheerder heeft met name een regie-functie en is relatief weinig bezig met operationele en uitvoerende taken. Voor een senior functioneel beheerder zijn met name de softskills kunnen en durven beslissen, goed kunnen plannen en organiseren, initiatief durven nemen, kunnen controleren, sterke communicatieve vaardigheden, kunnen leidinggeven (inhoudelijk) en kunnen functioneren onder spanning van belang.

Ben je senior functioneel beheerder en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Klik dan op onderstaande knop:

Schrijf je in als senior functioneel beheerder

Salaris functioneel beheerder per niveau en branche

Op basis van bovenstaande verdeling in niveau's hebben we onderstaande tabel opgesteld voor de meest voorkomende branches. Nogmaals: dit is geen harde data maar het zijn slechts indicatieve gemiddelden op basis van onze eigen praktijkervaring.

Salaris is aangegeven als bruto maandsalaris in Euro's.

Branche Junior Medior Senior
Zorg 1750 - 2500 2500 - 3500 3500 +
Bank en verzekeraars 2250 - 3000 3000 - 4500 4500 +
Onderwijs 1750 - 2500 2500 - 3500 3500 +
(Semi-)overheid 2000 - 2750 2750 - 3750 3750 +
Industrie, logistiek en transport 1500 - 2250 2250 - 3250 3250 +


Uiteraard zijn we benieuwd of we een beetje in de richting zitten of dat we er volledig naast zitten. Geef uw reactie onderaan de pagina.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Indien u op zoek bent naar een nieuwe uitdaging als functioneel beheerder, informatiemanager of CIO, dan kunnen wij u helpen. Klik op de onderstaande knop.

Ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging

Onderwerpen: salaris, junior, medior, senior

Nieuwe aanvullingen in jouw mailbox?

Populairste items