Opleidingen functioneel beheer en informatiemanagement

Gedragsmanagement voor Functioneel Beheerders


Organisaties zijn continu aan het veranderen om nieuwe kansen te pakken, doelen te realiseren en daarbij hun structuren en processen te verbeteren. Een heel belangrijke succesfactor hierbij is de benodigde verandering in cultuur en gedrag. Veranderingstrajecten gaan vaak mis! Onderzoek toont aan dat 70% van de mislukte organisatieveranderingen verklaard kan worden door het menselijk gedrag tijdens deze verandering (Cozijnsen & Vrakking, 2003).

Mislukte organisatieveranderingen hebben desastreuze effecten: motivatieverlies, managers moeten continu vertellen wat de medewerkers moeten doen, hoger verloop, werksfeer, werkplezier en prestaties gaan achteruit. Dit kost veel geld, slurpt energie en de dalende prestaties gaan ten koste van uw klanttevredenheid.

De juiste cultuur en bijbehorend gedrag zijn cruciaal voor het welslagen van uw organisatie en succesvol implementeren en verbeteren van uw BiSL® processen. Met deze foundation opleiding gaat u aan de slag met de basisprincipes van Organizational Behaviour Management (OBM). U krijgt wetenschappelijk bewezen effectieve theorieën en instrumenten aangereikt, waarmee u in staat bent gedrag van uw mensen te begrijpen (gedragsanalyse) en waar nodig snel en positief te beïnvloeden (gedragsmanagement).

Wat leert u in deze training

 • OBM in perspectief van andere veranderings-theorieën
 • Basisbegrippen als gedrag, prestatie, performance, conditioneren etc.
 • ABC-analyse
 • 4 soorten consequenties van gedrag
 • Valkuilen bij gebruik van consequenties
 • The Punishment Trap
 • Soorten beloningen en beloningsschema’s
 • Protocol voor Prestatieverbetering in 7 Stappen
 • Toelichting op prestatieverbeterplan (PVP)
 • Discussie: ‘Vrije wil en manipulatie’
 • Motivatiefactoren volgens Daniel Pink
 • U heeft praktische kennis opgedaan die u direct in de praktijk kunt toepassen

Examen

U ontvangt altijd een certificaat van deelname. Daarnaast kunt u vanaf februari 2014 het examen OBM Foundation doen, waarmee u een door ADRIBA, verbonden aan de VU Amsterdam Faculteit Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde, erkend certificaat ‘OBM Foundation’ kunt behalen.

Vooropleiding

Er zijn geen harde eisen aan uw vooropleiding. MBO+ is het gewenste instapniveau. Enige ervaring met (proces-)management en/of organisatieverandering is een pré.

Vervolgopleiding

Na het behalen van het Foundation examen behoort het tot de mogelijkheden om de OBM Practitioner te volgen aan de VU/ADRIBA in Amsterdam.

Lesmateriaal

De deelnemers ontvangen bij aanvang van de training een map met de presentatie en schrijfmateriaal.  Tevens ontvangen de deelnemers als aanvullend studiemateriaal het boek: ‘Gedragsverandering in organisaties’ van Marius Rietdijk.

Voor wie?

OBM Foundation is geschikt voor organisaties van elke omvang, commercieel, not-for-profit of in de publieke sector. Qua functioneren denken wij met name aan business managers, IT managers, managers in IT service organisaties, procesmanagers en consultants die processen bij organisaties implementeren of verbeteren.

Onderwerpen: competenties, ontwikkeling

Nieuwe aanvullingen in uw mailbox?

Populairste items