Blogs over functioneel beheer

Proactief functioneel beheer; richt je op je cirkel van invloed!


Proactief zijn, het staat in elke functieomschrijving en vacature van een functioneel beheerder en hoogstwaarschijnlijk zal ook elke functioneel beheerder zeggen dat het een van de meest belangrijke competenties is die een functioneel beheerder moet bezitten. Maar ik heb gemerkt dat het begrip “proactiviteit” hetzelfde probleem kent als het begrip “functioneel beheerder”; vraag 10 mensen om een definitie ervan en je krijgt minstens 6 verschillende antwoorden. Velen zullen antwoorden dat het initiatief nemen of het voorkomen van situaties is, en een enkele functioneel beheerder zal wellicht nog zeggen dat het ‘de regie pakken’ is. Maar naar mijn mening is ‘bewust even niets doen’ ook een vorm van proactiviteit, toch? Dus wat betekent ‘proactief zijn’ nu precies en wat houdt dit voor functioneel beheerders in?

Lees meer...

Onderwerpen: proactief, Functioneel beheer

De kracht van 'het waarom', keuzes maken en committeren


Deze blog is geschreven door Sirona de Ruiter, Consultant bij IV-experts.com. Sirona is bereikbaar via Linkedin en e-mail.

Sirona-Wit-Pizzasessie-XL

We willen graag meer gestandaardiseerd werken
We willen graag meer grip op ons werk
We willen graag beter kunnen plannen
We vinden dat we vaak overrulled worden
We vinden dat er vaak zomaar nieuwe projecten door onze planning heen lopen…

En het is allemaal waar… en ik wil en vind dit ook altijd… Maar het lijkt zo ontzettend lastig om er wat aan te veranderen, want het ligt immers niet altijd binnen je eigen invloedsfeer. Zo lijkt het. En toch geloof ik dat je als team ontzettend veel kunt veranderen en vasthouden. Daar zijn 3 dingen voor nodig:

  1. het waarom
  2. keuzes maken op basis van het waarom
  3. committeren

Lees meer...

Onderwerpen: professionalisering, ontwikkeling, proactief

Eén is geen: sla de handen ineen!


Deze blog is geschreven door Sirona de Ruiter, Consultant bij IV-Experts.com. Sirona is bereikbaar via Linkedin en e-mail.

Sirona-Wit-Pizzasessie-XLElke organisatie kent ze wel: die ene collega die zoveel kennis bezit dat wanneer die uit zou vallen de hele organisatie in brand staat. In mijn vorige team had ik ook zo’n collega. Als hij op vakantie ging hadden we die periode serieuze stress, "als er maar geen incidenten
plaatsvinden want dan kunnen we niet leveren". In werkinstructies stond letterlijk:
“stap 3 -> vraag bij collega x het bestand y op”. Gekscherend zeiden wij dat hij nooit alleen in een auto mocht zitten, stel je voor dat hij tegen een boom aanrijdt. We deden er lacherig om maar het was een enorm risico. Hij bezat cruciale informatie die nergens goed geborgd was. Daar krijg je toch slapeloze nachten van!?

Lees meer...

Onderwerpen: professionalisering, ontwikkeling, proactief

Nieuwe blogs in uw mailbox?

Populairste items