Blogs over functioneel beheer

Stelling: functioneel beheerders en informatiemanagers kunnen zichzelf niet goed (genoeg) verkopen.


Blog.jpgIk (Martijn Buurman) heb mijn collega's van IV-Experts.com deze zomer een stelling voorgelegd met de vraag hierop te reageren. De stelling is : "Functioneel beheerders en informatiemanagers kunnen zichzelf niet goed (genoeg) verkopen". Deze blog is daarvan het resultaat! Ik wens je veel leesplezier. En voel jezelf ook vooral vrij om ook te reageren middels het reactieformulier onderaan deze blog. We hopen daarmee nog meer reacties te kunnen verzamelen op deze stelling.

Lees meer...

Onderwerpen: activiteiten, ontwikkeling, competenties, positionering

Maak winst met houding en gedrag


Veel functioneel beheerders zijn ontzettend servicegericht en dienstbaar. Dat zit in hun genen. Ook uit onze DISC-BiSL test blijkt dat de meeste functioneel beheerders een groen profiel hebben. Dat staat voor rustig, geduldig, vriendelijk, coöperatief en gevoelig. Tevens willen ze graag persoonlijk contact en stellen ze “hoe”-vragen. De meeste functioneel beheerders willen heel graag de eindgebruiker zo goed mogelijk ondersteunen. En de meest logische activiteit daarbij is het (zo snel mogelijk) oplossen van incidenten en het beantwoorden van de vragen van de eindgebruiker. En deze mindset is te prijzen, maar er zit ook een stevige keerzijde aan.

Lees meer...

Onderwerpen: meerwaarde, competenties

Van trainee naar senior functioneel beheerder in twee jaar


Deze blog is geschreven door Maxime Barrettapiana, Senior Functioneel Beheerder bij de Rijksdienst voor Caribisch Nederland op Bonaire.

Het is vrijdagochtend 6 maart 2015, ik zit in de trein nogmaals mijn uitgeprinte artikelen over functioneel beheer en informatiemanagement door te nemen. Ik had voorheen nog nooit van deze 2 termen gehoord maar ik heb om half 11 een gesprek met Martijn om te kijken of wij iets voor elkaar kunnen betekenen. Ik was als afgestudeerd Bestuurskundige op zoek naar een baan en via via ben ik in contact met Martijn gekomen. We hadden elkaar een week eerder al telefonisch gesproken en vonden het allebei fijn om even face to face te spreken. Het gesprek verliep uitstekend en achteraf was ik onder de indruk van de passie en het enthousiasme waarmee Martijn over het vakgebied Functioneel Beheer praatte.

Lees meer...

Onderwerpen: senior, ontwikkeling, competenties, trainee

Gastblog: Passie


Deze gastblog is geschreven door Alexander van Capellen, CIO ZuidZorg

passieToen Martijn Buurman mij in april vroeg of ik open stond om deel te nemen aan de jury van de verkiezing “Functioneel Beheerder van het Jaar 2014” was de vraag alleen al een eer en met trots neem ik deel in de jury!

Martijn en ik kenden elkaar al een paar jaar en delen de passie voor ons vak. Elke keer als we elkaar spreken concluderen we veel kansen zien om het vakgebied verder te professionaliseren. Martijn is een voorbeeld die laat zien dat je dat gewoon moet “doen!”. Iets waar ik Martijn erg dankbaar voor ben en waar ik heel veel energie van krijg! Ik gebruik hem dan ook altijd als voorbeeld als we het over koplopers in het vakgebied hebben.

Lees meer...

Onderwerpen: competenties

Gastblog: Effectief information management, vrouwen de oplossing?


Deze gastblog is geschreven door Tom Peeters & Martijn van der Werf

Lees meer...

Onderwerpen: competenties

Applicatiekennis versus Businesskennis in functioneel beheer


Wij vragen ons al een tijdje af waarom er binnen functioneel beheer zo gefocust wordt op specifieke applicatiekennis. Er zijn weinig vacatureteksten waar geen specifieke applicatiekennis wordt gevraagd. Terwijl kennis van de business ook onontbeerlijk is. Daarnaast krijgen we veel vragen over welke opleidingen er geschikt zijn voor functioneel beheerders. Hoe zit het nou?

Lees meer...

Onderwerpen: taken, activiteiten, competenties

Zijn vrouwen betere functioneel beheerders dan mannen?


Een aantal observaties uit mijn eigen praktijk:

  1. Vrouwen denken veel meer vanuit het proces dan mannen. Het proces en het doel hebben altijd de primaire focus. Waar mannen zelf nog wel eens teveel de diepte (lees: techniek) in dreigen te duiken zullen vrouwen eerder de juiste mensen bij elkaar halen om het doel gezamenlijk te bereiken.
  2. Vrouwen zijn veel beter in staat om tussen de regels door te lezen. Subtiel door management, eindgebruikers of IT-afdelingen geuite onvrede wordt eerder opgepikt door vrouwen. Uiteindelijk weet een vrouwelijke Functioneel Beheerder deze belangrijke signalen sneller op waarde te schatten en om te zetten in benodigde acties.
  3. Het is en blijft een feit dat vrouwen middels hun (vaak onbewust gebruikte) charme zaken sneller en eerder voor elkaar krijgen. Zeker zolang in organisaties mannen nog steeds oververtegenwoordigd zijn op de sleutelposities.
Lees meer...

Onderwerpen: competenties

Functioneel Beheer: inhoud versus regie


Tijdens onze meest recente pizzasessie “Functioneel Beheer: regie in de keten” brak er een interessante discussie los over het als functioneel beheerder al dan niet loslaten van de inhoud ten faveure van de regie. Zou een organisatie gebaat zijn bij een pure regierol van de functioneel beheerder of kan deze niet zonder de inhoud? De opmerkingen en meningen van de deelnemers zijn nog lang in mijn hoofd blijven rondzingen. Ik kom steeds meer tot de conclusie dat het scheiden van de regie en de inhoud zeker geen slechte zet hoeft te zijn.

Lees meer...

Onderwerpen: regie, competenties

Functioneel beheer is een ongrijpbaar vakgebied


We zien in onze dagelijkse praktijk heel veel vacatures voor functioneel beheerders voorbij komen. Sommige zijn aardig helder en duidelijk, anderen totaal niet. Het lijkt er zelfs op dat sommige vacatures zijn opgesteld door mensen die totaal geen kaas gegeten hebben van het vakgebied functioneel beheer. Vandaar deze korte cursus “Functioneel beheerder vacatures voor dummies”. We vinden het namelijk belangrijk om ook zonder onze tussenkomst functioneel beheerders op de juiste plek te laten “landen”.

Lees meer...

Onderwerpen: taken, activiteiten, competenties

Nieuwe blogs in uw mailbox?

Populairste items